h1

Livlegens besøk

mai 2, 2010

Jeg hadde gledet meg til å lese mer av Per Olov Enquist, etter å ha blitt begeistret for både Styrtet Engel og Kaptein Nemos bibliotek. Nå har jeg lest Livlegens besøk, som er en historisk roman. Handlingen spinner rundt en del faktiske hendelser fra dansk historie : I 1769 fikk den sinnsyke kong Christian den 7. seg en livlege : Johann Friedrich Struensee. Opplysningsmannen Struensee fikk en sterk innflytelse på kong Christian og gjennomførte i løpet av kort tid omfattende reformer i Danmark. Han hadde også et forhold til dronningen og fikk (etter all sannsynlighet) barn med henne (Prinsesse Louise Augusta). Etter kun et par år ved makten hadde Struensee mange fiender i hoffet, og ble kuppet og arrestert for sitt forbudte forhold med dronningen. Dronningen ble også arrestert, fratatt sine to barn og landsforvist. Struensee ble dømt til døden ved offentlig henrettelse.

Såvidt jeg kan forstå har Enquist lagt seg veldig tett opp til de faktiske hendelsene. Jeg begynner å forstå hva jeg liker så godt med Per Olov Enquist : bak det absurde, det groteske og det spektakulære finner han menneskeligheten, det rene og det såre.  Jeg syns det er fantastisk at han har lest de historiske kildene og så diktet frem de hele menneskene bak : Kong Christian den 7, Struensee og Dronning Caroline Mathilde, og får meg til å føle en godhet for dem alle tre. Selv om dette er en roman er det jo også kjempeinteressant kunnskap om en helt utrolig periode i dansk historie, om hoffkulturen og politikken.   

Det virker for meg som Per Olov Enquist er en mann som nekter å godta at noen kan være kun gal, kun ond, kun umoralsk. Menneskets kompleksitet og en tro på det gode syns jeg er en tydelig rød tråd i det jeg har lest av han så langt. Gleder meg til å lese mer (neste blir Legionærene, også en historisk roman om Sveriges utlevering av baltiske soldater til Sovjetunionen etter 2. verdenskrig) og håper Enquist skriver flere romaner.

Reklamer

2 kommentarer

  1. Denne må jeg lese, kjenner jeg.


    • ja, jeg likte den iallfall godt! men jeg er jo enquist-fan da.Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: